Накисване на ядките – защо е небходимо и как трябва да се прави

mixed-nuts-1108803-m

Автор: Божана Михайлова

Ядките съдържат инхибитори (Вещества, които потискат или спират различните процеси в организма. Ензимните инхибитори са група вещества, които свързват и блокират храносмилателните ензими, като по този начин стопират действието им. Така храната преминава през стомашно-чревния тракт само частично смляна, респективно – усвоена.). Тези инхибитори ги предпазват в природата, докато ядките все още са там. Щом дойде моментът за консумация, инхибиторите вече са нежелани, тъй като те не позволяват на хранителните вещества да достигнат до тялото ни. Накисването на ядките преди ядене помага за отстраняването на тези инхибитори, освобождава витамините и минералите в ядките и позволява по-лесното усвояване за организма. Още при първите 20 минути от накисването водата става кафеникава при ядките, които имат кожичка. След няколко часа, голяма част от праха, остатъчните вещества и танините от кожите се освобождават във водата и ядката излиза  по-гладка с по-вкусен аромат.  Ще забележите, че при ядките без кожи като макадамията, кашуто или бразилския орех водата не остава толкова мътна и тъмна, но накисването все пак се препоръчва поради същите причини.  Накиснатата вода от ядки и семена винаги трябва да се изхвърля и да не се използва при приготвяне на някаква храна. Добре е на няколко часа ( в зависимост от това колко дълго се накисват ядките) да сменяте и водата и накрая да се изплакнат ядките добре.

Единственото неудобство е, че трябва предварително да организирате използването им, за да може да хапнете ядките, имайки предвид времето, за което те трябва да бъдат накиснати. Ядките се накисват според плътността им. Колкото по-твърда е ядката, толкова повече време ще й трябва.

Време на накисване:

бадемите – 8 до 12 часа

кашу – 2 до 3 часа

орехи – 4 – 8 часа

лешници – 8 часа

ленени семена – 4 – 6 часа

слънчогледово семе – 4 часа

тиквено семе – 4 часа

конопено семе – не се накисва

Как се накисват семената?

1. Ядките е добре да са със стайната температура.

2. Отделяте количеството, което сте решили да натапяте.

3. Измивате обилно с вода.

4. Поставяте в купичка и наливате два пъти повече вода.

5. Може да покриете купата, но задължително с кърпа, а не с капак, за да може да влиза въздух.

6. Оставяте определеното време, като от веме на време сменяте водата.

7. Ако планирате да използвате ядките за по-дълго време, може да ги съхраните в купа или буркан в хладилника.

* За да запазите ядките за по-дълъг период от време, може да изсушите на ниски градуси (до 45 по Целзий) в печката или на дахидратор. Това ще им върне и хрупкавостта.

 

източник: http://zdravoslovno.imamproblem.com
публикация: http://goo.gl/NcKoR5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s